laktoositalumatus
-
med hüpolaktaasia, laktaasi puudumine või selle vähene aktiivsus piimasuhkru ehk laktoosi lagundamiseks inimese seedetraktis
ingl
intolerance to lactose
med hüpolaktaasia, laktaasi puudumine või selle vähene aktiivsus piimasuhkru ehk laktoosi lagundamiseks inimese seedetraktis
ingl
intolerance to lactose
toitum, biokeem madala tihedusega lipoproteiiniga (LDL) seostunud kolesterool. LDL-i põhiülesanne on transportida kolesterooli maksast kudedeni
vt ka HDL-kolesterool
ingl
LDL cholesterol, low-density lipoprotein cholesterol
toitum liha (nii punane liha kui linnuliha), mida on töödeldud näiteks soolamise, kääritamise, suitsutamise või muude protsesside abil maitse parandamiseks või säilivuse pikendamiseks. Lihatoodeteks on näiteks keedu-, suitsu-, grill-, toorvorst, salaami, sink, peekon, viiner, sardell, soolaliha, kuivatatud ja vinnutatud liha, konservid, valmispihvid, -kotletid, -lihapallid jms
ingl
meat products
biokeem heterogeenne, vees lahustumatute ühendite klass, kuhu kuuluvad muuhulgas triglütseroolid (rasvad), membraanilipiidid (nt fosfolipiidid), steroidid (nt kolesterool)
ingl
lipids
toitum suhkrud, mida lisatakse toidule töötlemise või valmistamise käigus
Märkus: isegi kui toode ei sisalda lisatud suhkruid, ei saa öelda selle kohta suhkruvaba, kuna tootes võib olla looduslikke suhkruid
ingl
added sugars
osa emotsionaalsest söömisest, mille puhul süüakse selleks, et leevendada stressi või kurbust
ingl
comfort eating
inimese arengujärk seitse raseduskuud enne sündi; vt ka embrüo
ingl
fetus
toitudes looduslikult esinevad suhkrud
ingl
natural sugars, naturally occurring sugars